kutak za ženski trenutak
kutak za ženski trenutak
kutak za ženski trenutak
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

kutak za ženski trenutak

djevojke,žene,trudnice,mame..druženje,zabava,problemi,inspiracija..sve na jednom mjestu

Početna stranicaPortalPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin
Login
Korisničko ime:
Zaporka:
Loginiraj me automatski: 
:: Zaboravih zaporku
Pretraľnik

Display results as :

Rechercher Advanced Search
Latest topics
» ti i ja....
tata na porodu... Emptyčet lis 11, 2012 6:19 pm by seni

» Otišla sam...
tata na porodu... Emptysri lis 10, 2012 11:52 pm by seni

» Po ure kulture gdje tračaju cure 3. dio
tata na porodu... Emptysri srp 04, 2012 5:33 am by Suzana

» Šta ste kupili?
tata na porodu... Emptysri tra 18, 2012 11:21 pm by babac

» Sretan rođendan Kris
tata na porodu... Emptysri tra 18, 2012 11:19 pm by babac

» Sretan rođendan Mutterici
tata na porodu... Emptypet vel 03, 2012 11:40 pm by babac

» Administrativni sastanak
tata na porodu... Emptysri vel 01, 2012 10:47 am by babac

» osnovne stvari za bebu..
tata na porodu... Emptysri vel 01, 2012 10:46 am by babac

» Prodaje se
tata na porodu... Emptysri vel 01, 2012 10:45 am by babac

Most active topics
Po ure kulture gdje tračaju cure
Po ure kulture gdje tracaju cure 2.dio
Stih na stih
Po ure kulture gdje tračaju cure 3. dio
Administrativni sastanak
Šta ste kupili?
Fetiši i maštarije
E pa
cestitke kris
caffe bar/pusionica "Dobro jutro"
Top posters
Kris
tata na porodu... I_vote_lcaptata na porodu... I_voting_bartata na porodu... I_vote_rcap 
babac
tata na porodu... I_vote_lcaptata na porodu... I_voting_bartata na porodu... I_vote_rcap 
Negra
eminea
Suzana
Zloćka Vragović 3:-D
mutter87
seni
lila_08
zelena
komplikacije u trudnoci..
tata na porodu... Emptypet lis 21, 2011 1:59 am by mutter87
Vjerojatnost začeća u jednom ciklusu iznosi oko 33% ako je spolni odnos svaki drugi dan, i oko 15% ako je spolni odnos jednom tjedno. Začeće se događa samo za vrijeme ovulacije, a u prosjeku je u jednom ciklusu tek šest plodnih dana. Jajna stanica može biti oplođena svega 24 sata nakon ovulacije, iako spermiji mogu ostati i do pet dana u spolnim organima žene i oploditi jajašce.

Comments: 0
studeni 2024
ponutosričetpetsubned
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Most Viewed Topics
Po ure kulture gdje tracaju cure 2.dio
Po ure kulture gdje tračaju cure
Administrativni sastanak
Po ure kulture gdje tračaju cure 3. dio
Stih na stih
Šta ste kupili?
Fetiši i maštarije
kucni izlazak iz crne boje za kosu :)
Spolno prenosive bolesti
cestitke kris
Ukupno je: 7 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 7 gostiju.

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 80, dana pon lis 21, 2024 4:12 pm.
Most active topic starters
seni
Negra
eminea
babac
Kris
mutter87
Zloćka Vragović 3:-D
Suzana
zelena
nutela
Top posting users this week
No user
Statistics
Registriranih korisnika/ca: 24.
Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: blacky007.

Ukupno postova: 4275. in 160 subjects

tata na porodu...

Go down 
2 posters
Autor/icaPoruka
mutter87
Moderator
Moderator

Broj postova : 240

tata na porodu... Empty
PostajNaslov: tata na porodu...   tata na porodu... Emptysub lis 22, 2011 12:32 am

Sigurno ste svi bar nekad pogledali film čija se radnja odvija negdje na Divljem Zapadu ili u hladnoj Engleskoj u 18 stoljeću, a u kojem imate scenu žene koja rađa u mukama, dok oko nje oblijeću komšinice, rodice i babice, a ozbiljni doktor sa cvikerom pomaže ženi da rodi. I nakon muke, trke i užasa, doktor sa cvikerom izlazi i priopćava nervoznom ocu koji šeće ispred ulaznih vrata da je sve završeno. I onda euforija, radost i sreća, tek nakon što otac utrči u osbu prikazuju i oznojenu majku koja drži novorođenče sa osmjehom, i nikada se nisam uspjela oteti dojmu da je žena tu prikazana tek kao rasplodna ženka... A onda u posljednjih nekoliko godina, i kod nas uvodi se trend zajedničkog odgoja, pa se na mala vrata i očevi uvode u rađaone da budu dio ciklusa dolaska novog života na ovaj svijet.

I onda ponovo iz krajnosti u krajnost, ukoliko muž ne želi biti prisutan na porodu iz milion i jednog vlastitog nenametnutog razloga, nije dobar muž i biti će loš otac. I ponovo se ne mogu oteti dojmu da se sada sprema odgovor feminizma na predugovladajući patrijarhat jednako nakaradan kao i svaka krajnost i fundamentalizam.

Budući otac neprocjenjiva je podrška budućoj majci u toku same trudnoće, od prvog dana, pa sve do momenta kada se dijete rodi. Ali ova neprocjenjiva podrška će to zaista i biti samo pod uslovom da je tu dobrovoljno, a ne pod presijom strogih kritika, raznih pritisaka i osjećanja da ako ne bude prisutan na porodu onda je iznevjerio svoju partnerku.
Jer i bez svega ovog nabrojanog, budući očevi, posebno oni koji to postaju po prvi put, bez obzira na to koliko je sama edukacija o porodu jaka i kvalitetna, njihova iskustva koja se odnose na porod su veoma limitirana ili nikakva. Veliki broj očeva koji prisustvuju porodu po prvi puta podjednako treba podršku i upute kao i buduća majka.

Značaj prisustva oca
Od prvog dana kada buduća majka sazna da će to postati, budući otac postaje najvažniji stub oslonca za nju tokom narednih 9 mjeseci i poslije.
Prevazilaženje onih situacija koje su uobičajene kod većine trudnica, kao što su mučnine i povraćanje tokom prvog trimestra, bolovi u leđima, oticanje nogu, žgaravica mnogo je lakše i jednostavnije ukoliko imate nekog ko vas razumije, podržava i voli. Stahovi koji se neminovno javljaju pred kraj trudnoće, kako će sve proći, da li ćete se snaći sa bebom, da li ćete biti dobar roditelj podjednako su prisutni i kod majke i kod oca.
I onda, kada dođe dan D, i kada bolovi postanu dovoljno učestali pomalo ushićeno, pomalo preplašeno uzimamo mjesecima unaprijed pripremljene stvari i krećemo ka porodilištu.
I tu, ispred vrata, neki očevi i ostanu čekati da ih pozovu da budu uz svoju partnerku, dok drugi vraćajući se kući da išćekuju sa onom samo ovom trenu svojstvenom nervozom taj poziv kada će im reći da su postali očevi.
Sam čin poroda, izlazak djeteta kroz porođajni kanal traje relativno kratko, i obično je instruiran od strane stručnog tima ljekara i babice, te otac kao otac nemože učiniti ništa mnogo. Njegova podrška je mnogo značajnija tokom vremena koje predhodi tom predzadnjem porođajnom dobu, vremena kontrakcija i pripreme bebe za dolazak na ovaj svijet. Pored praktične pomoći koju budući otac budućoj majci pruža u vidu masaže za opuštanje, zajedničkih vježbi pravilnog disanja, možda i mnogo važniji je emotivna podrška i osjećaj sigurnosti koji budući otac ulijeva svojoj supruzi. U tom trenutku, medicinsko osoblje je okrenuto samom porodu, poneka lijepa riječ, povremeni pregled i kontrola trudnice je maksimum koji osoblje može pružiti.
S druge strane, osjećaj da nije sama, osjećaj koji joj prisustvo supružnika pruža, trudnici je neprocjenjiv i pomaže joj da lakše prođe ovaj prirodni proces.

Priprema oca za porod
Veoma često se od žena može čuti rečenica: Ja sam ta koja se porađa, zbog čega bi se njega pripremalo???
Zbog čega je ovaj pristup pogrešan? Sam čin poroda za nepripremljenog muškarca može biti izuzetno traumatičan i učiniti ga beskorisnim za rodilju u odsudnom trenutku. Zbog toga je veoma važno da se u okviru pripreme za trudnice organizuje i posebno vrijeme za očeve koji namjeravaju prisutvovati porođaju. Video prikaz poroda i mogućnost da budući očevi postave pitanja iskusnoj babici koja vodi trudničke vježbe će ne samo opustiti buduće očeve i riješiti ih strahova i nedoumica već i pružiti im mogućnost da ispravno odigraju svoju ulogu u tom važnom danu dolaska na svijet njihovog djeteta.
Aktivnim uključivanjem u ove vježbe, muževi će savladati i tehnike koje će olakšati vrijeme prije poroda njihovim partnericama. Svaki muškarac poznaje svoju suprugu mnogo bolje nego što je poznaje osoblje u bolnici, te samim tim će moći da joj pomogne u prevazilaženju kriza koje se mogu javiti, napada panike i nesigurnosti. Pored ovog, veoma je važno da i budući rodlteji prije samog dolaska u bolnicu otvoreno razgovaraju, iznesu jedno drugom strahove i bojazni, te ih zajednički prevaziđu.

I na kraju je važno znati, čak i pred sami ulazak u rađaonu, odustajanje je najbolja alternativa za budućeg oca ako osjeti da nije u stanju izdržati do kraja. Jer ukoliko i sam treba potporu veoma je mala šansa da će je moći pružiti svojoj supruzi.
[Vrh] Go down
babac
Admin
Admin
babac

Broj postova : 747

tata na porodu... Empty
PostajNaslov: Re: tata na porodu...   tata na porodu... Emptyned lis 23, 2011 8:21 am

Moj muž je bio najznačajnija osoba u cijelom porodu. Barem meni... Njega sam držala za ruku, on me hrabrio, davao mi da pijem, držao za ruku, disao sa mnom. A kada je naše pile konačno dođlo na svijet plakao je od sreće kao malo dijete. Sad znam da je to jedan predivan trenutak koji smo proživjeli zajedno, meni je bio od velike pomoći i neopisivo sam ponosna na njega kako se hrabro držao. Mi žene od boli nismo ničega ni svjesne u tom trenu, oni jesu. Treba razumjeti da nisu možda svi sposobni za to i bolje ne forsirati ako se muškarac ne osjeća spremnim. Ali mogu reći da bi mi bilo puno gore da njega nije bilo hrabro uz mene.
[Vrh] Go down

tata na porodu...
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.